Sändningar från Bokmässan 2010

Till er som saknade rapporter från seminarium med afrikanska författare, nu kan ni kolla på dem själva, från er egen vardagsrumssoffa. Kunskapskanalen/UR filmade många av dem och nu maratonvisar de hela helgen. Schema och tablå hittar ni HÄR.

Jag tycker att följande låter mest lockande rent allmänt:

I dag

14.15 Litteratur som river gränser
Om litteraturens ökade inslag av reportage och dokumentarism. Steve Sem-Sandberg, Nina Burton och Peter Handberg diskuterar.
Arrangör Rumänska kulturinstitutet.

17.55 Den livsfarliga ojämlikheten
Människor i jämlika samhällen lever längre. Det är Nottinghamprofessorn emeritus Richard Wilkinsons slutsatser av sin forskning. Ökad tillväxt var länge medicinen för att lösa många av de problem som vårt samhälle brottas med. Inkomstskillnader har de senaste decennierna ofta ansetts ointressanta eller rent av samhällsnyttiga. Men ingenting kunde vara mera fel, menar Richard Wilkinson.
Arrangerat av Karneval Förlag

Lördag

10.45 Att återupptäcka klassiker
Vad betyder klassiker för dagens författare förläggare och läsare? Susanna Alakoski, Bengt Ohlsson, Eva Bonnier och Magnus Bergh i samtal med John Chrispinsson.
Arrangerat av Albert Bonniers Förlag. Repris från 1/10.

11.30 Vad är liv?
Vad kan vara minsta gemensamma nämnare för något som vi vill kalla liv? Forskare från olika discipliner diskuterar aspekter och definitioner av liv. Arrangerat av KI University Press och Svenska kyrkan.

12.20 Prata sex och manlighet i skolan
Om killar, förväntningar och könsroller – och det sätt de bemöts i skolan. Ett samtal mellan Alan Ali från projekt Elektra Fryshuset, Karolin Rocklinger, genusföretaget Amphi och Inti Chavez Perez, författare. Moderator Anna Hellgren.
Arrangör RFSU Ottar.

Söndag

13.20 Vart går Afrika?
Richard Dowden, chef för The Royal African Society och mångårig korrespondent för The Times och The Independent, berättar för SVT:s korrespondent i Sydafrika, Marika Griehsel, om hur och varför han i en bok ville nyansera den europeiska bilden av Afrika.
Arrangerat av Leopard förlag.

14.05 Hur farligt lever boken i Afrika?
Om litterär tradition, marknad och framtid för den afrikanska bokindustrin. Afrikanska författare och förläggare i samtal med Svante Weyler.
Arrangerat av Nordiska Afrikainstitutet.

15.10 2000 språk i Afrika
Ett seminarium om språksituationen i Afrika, stora och små språk, med professorerna Lars-Gunnar Andersson och Tore Jansson.
Arrangerat av Kungl. Vetenskaps- och Vitterhetssamhället i Göteborg och Göteborgs universitet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *