Bokmässeklädsel?

Många dagar blir det på mässan och det gäller att ha kläder som funkar för både dag och kväll eftersom tiden kan bli knapp. Helena funderar på twitter att köra klänningen hon har i headern här ovan, själv så tänkte jag bl.a. köra klänningen nedan:

Nu håller jag bara tummarna för att jag får skorna jag beställt innan jag åker.

Bokmässeenkät: Jessica

Kör också Bokbabbels bokmässenkät.

Namn: Jessica.
Hemort: Stockholm.
Jag har varit på Bokmässan i Göteborg (ggr): Det blir fjärde året i rad för mig i år.
Mitt bästa bokmässeminne: Park 2007 var galet roligt. Blev så sjukt förvånad över att folk visste vilka vi var. Även alla författarintervjuer vi gjorde det året var galet roliga. Vårt egna seminarium förra året för Album, med efterföljande signering var också helt surrealistiskt.
Några böcker jag ser framemot: Böckerna är konstigt nog det jag tänker minst på när det är bokmässa. Såklart blir det en del shopping, men det roliga är ju att träffa alla människor bakom och runt böckerna.
Jag hoppas få se: Massa bloggare och twittrare.
Jag hoppas slippa: Näsblod, som jag fick förra året några minuter innan jag skulle upp på scen. Alltför hård baksmälla ockåså.
Mitt bästa bokmässefynd: Gör jag förhoppningsvis också i år 🙂

JoLs 2009

Årets aktuella böcker: TVÅ. Jag tror inte att det kommer att hända mig igen, för jag är ju inte Petrus Dahlin. Fick vara där med både ”Tänk om det där är jag”, enskild författare,  och ”Album”, gruppförfattare. Skitcoolt!!

Årets bästa seminarier som medverkande: Jag har tre stycken extra bra.
1) En författarduell mellan mig och Katarina von Bredow i Bokburen. Det blev inte alls duelligt, jag kände mig väldigt hyllad. Fatta att queen of pirrig ungdomskärlek sitter och säger att hon kastat sig över alla mina tre böcker och älskat dem, och sen drar det ena exemplet efter det andra på varför? Mhm. Jag bara ”men jisses, ställ en fråga nu!” efter några minuters generat lyssnande. Det var ju rätt speciellt.

2) Bokburen igen, jag och Gunnar Ardelius pratade om skrivande. Rätt mycket om vad som är ett normalt beteende och inte. Det blev också ett bra samtal.

3) Vårt Album-seminarium med Håkan Bravinger. Roligt och dynamiskt!

Årets seminarier som besökande: Det med Gunilla Molloy om ”Makt, mening och motstånd” och det med Lena Sundström om ”Världens lyckligaste folk” och det med Myrios = Åsa Lundholm, Martina Lowden och Amanda Svensson. Superintressanta alla tre!

Årets roligaste middag: Kanske den första med Rabén där jag satt tillsammans med bla Torbjörn Flygt, Peter Arrhenius, Petrus och Cecilia. Gud, vad vi skrattade. Det var också kul på Norstedts-middagen med Eldkvarn, och Helena v Z, Kajsa Ingemarsson samt Bodström. En fin lineup där med.

Årets tröttaste kväll: Den andra, fredagen, på Park. Satt bara och tittade, orkade ingenting. Dagen efter tog jag en siesta på eftermiddagen, det var smart.

Årets match: Författarlandslaget som tyvärr förlorade mot Norge. Hmf. Men det var en bra match innan det!

Årets lunch: Tack loungen, tack tack tack för varm och god mat alla dagar! En lättnad att kunna äta där.

Årets sjukdom: Nej, inte svininfluensan utan ögoninflammationen. Först massa snack om Daniel Sjölin i solbrillor och sen kom den där Andreas Carlsson från Idol med samma grej. Jag såg också Björn Ranelid i solbrillor halv tolv på kvällen, inomhus, men jag tror inte han led av ögoninflammation. Han var nog bara Björn Ranelid.

Årets bokinköp: 0.

Årets läsning: 0 sidor i 0 böcker. Har inte hunnit / orkat mellan programmen och förflyttningarna.

Årets tygpåsar: 2. Atlas ”Jag är en kritiker” och Norstedts ”Vår kokbok”. Välkommen hem, darlings.

Årets miss: Inte en enda räkmacka för mig i år. Se lunchen ovan.

Årets roliga bloggträffar: Först kom Bokfreak fram och presenterade sig, sen kom tonårsboken, sen kom en gullig skoltidning (inte blogg) med några frågor. Sweet! Och jag är ju så imponerad av alla som törs göra det, för jag är en mes i såna här sammanhang.

/ JoL

JoÖ summerar mässan

Jaha. Mässan är över. Det kändes som om vi tog det sista imorse, när vi var med i TV4 och pratade böcker. Album fick relativt lite TV-tid, men vi är nöjda ändå.

Den här mässan var lite annorlunda på många olika sätt. En påtaglig skillnad var förstås att jag hade producerat något. Ja, inte bara jag, men det kändes annorlunda att vara på mässan för mig på grund av att vi släppte ”Album”. Det fanns en produkt att visa upp.

Jag var också tillfrågad om att göra flera olika monterframträdanden hos andra, för att prata om annat än just ”Album” och det var roligt och hedrande det med. Nytt och annorlunda. Jag vill göra mer sådant nästa år! T ex pratade jag framtidens journalistik i Aftonbladets monter, det var jätteroligt och lite nervöst.

Det tog kanske lite fokus och tid från bloggandet tänker jag, men jag försökte så gott det gick och är nöjd med antalet blogginlägg jag hann producera.

Onsdag: Bokhora utsågs till en av bokbranschens 50 mäktigaste lagom till resdags. Vi kom ner till Gbg ganska sent på kvällen, en snabb middag för Daniel och mig och jag åt räkmacka på Incontro. Det blev inte så många fler räkmackor, men det visste jag inte då. Skönt att bo på Gothia, nästa år är det ett måste, av flera skäl.

Torsdag: Jag gick på ganska många seminarier den här dagen, Svensk Bokhandel hade ett nyinsatt på morgonen. Om bokens framtid. Ganska talande för branschen att det var första ggn någon öht hade kommit på idén att diskutera ämnet. På 25 år… Sedan var det dags för montermingel. Vi träffade snabbt på Isobel, Elin, Isabelle mfl. Mycket trevligt. Var hos Atlas, Ordfront, Aftonbladet och förstås, uppe i trängseln hos Bonniers. Sedan blev det middag med ovan nämnda blogggäng, nu även ink. Rasmus Fleischer (ink i dubbel bemärkelse, hans bok ”Det postdigitala manifestet” kommer ju ut på Ink). Sedan Galagofesten och avrundning på Park. Som om man inte varit borta ett år ens en gång.

Fredag: Medverkade i ett seminarium den här dagen, vilket på något mystiskt vis tog mycket kraft, det var liksom en oro för att jag hade en tid att passa. Annars strosade vi mest runt och började planera inköp så smått. Klockan tre var det dags för seminariet om att publicera sig på eget förlag. Inte så ofta man sitter i samma panel som sin sambo, men det var roligt. Inte minst för att D sa bra och smarta saker. Det gjorde de andra panelmedlemmarna också, så det var mycket bra. På kvällen var det som vanligt svitfester. Förra året var jag på två, detta året var jag på tre. Jag undrar hur många sviter det finns på Park? Var up and running väldigt sent för att vara jag.

Lördag: Shopping. Jag köpte böcker hos Atlas på krita. Fint som snus. Marianne Höök-antologin, en tygkasse samt ”Att besegra fru J”. Gott så. Var ganska så trött hela lördagen. Jag ville väldigt gärna gå på Karolina Ramquists föreläsning, men krafterna tröt  och jag trynade hotellrum istället. På kvällen var det Norstedtsmiddag. Plura har gett ut en kokbok, så han lagade mat åt allihopa innan han spelade fyra låtar lite exklusivt för oss författare. Nej, jag skojar bara. Han hade inte lagat maten, men däremot spelade han live, det var väldigt coolt. Lite gammalt Eldkvarn bara sådär.

Söndag: Alla framträdanden var på söndagen kändes det som, jag hade tre stycken på rad och alla tre var roliga, men roligast var storseminariet. Kul att så många kom och lyssnade! Var också iväg och köpte muggar hos raringarna på English Bookshop. Nu har vi sex stycken Penguinmuggar, tre manliga och tre kvinnliga i jämställdhetens namn (det var D som var noga med det). Alla i orange. Vi var också till Trafiknostalgiska förlagets monter och införskaffade en väggkalender för 2010, bland annat. Jojo. Sedan åkte vi hem. Då var jag trött.

Jag har för övrigt läst tre böcker under mässan, vilket nog är nytt rekord.

Ingen egen kuppe precis

Vi  och halva Bokmässan är på tåget till Sthlm nu. Undrar om Peter LeMarc drar några låtar i sin kupé tex? Han gjorde visst ett par bejublade framträdanden tidigare under helgen.
Och när vi på bokhora skulle ha seminarium i em så var det vääärsta megakön till Lars Winnerbäck. Vi trodde vi skulle bli helt ensamma i vår sal (men turligt nog blev det ju inte så). Han kanske också sitter här och trycker i ngt hörn.

Well well. Jag fortsätter sova nu. / JoL

Seminarium imorgon, tv4 på måndag

Hemma från jättetrevlig Norstedts-middag. Vid mitt (vårt!) bord satt tex Helena von Z, Thomas Bodström och Kajsa Ingemarsson. Nice! Vi pratade om allt från politik och hemska partiers framgångar till Anna Anka till hur ur tiden författarsigneringar är.

Skippade Park efteråt för att få sova ordentligt istället. Imorgon är det stora bokhora-dagen. Monterscen 11 eller 11.10 (minns inte exakt tid) och storseminarium kl 14.

Dessutom ska jag och JoÖ vara med på tv4s Nyhetsmorgon på måndag kl 09.15 och prata om både Album och bokmässan, så jag måste kolla lite grejer innan det.

/ JoL

Slut på Jonas

Synd förstås att Jonas Karlssons ”Den perfekte vännen” redan är slutsåld, jag skulle gärna beställa hem ett alldeles eget exemplar av den. På miniseminariet idag läste Jonas sin novell ”Muntlig redogörelse”. På ren svenska: så jävla bra.

Damerna bredvid mig konstaterade att det var en hit att sitta längst fram. Längre bak blir det lätt lite tevekänsla på seminariumet (åtminstone för mig) och tjusningen med att faktiskt befinna sig i samma rum som en författare som man ser upp till, går förlorad.

Paus

Har varit hos Bonnier Carlsen och lagt vantarna på uppföljaren till ”Hungerspelen”. Den heter ”Fatta Eld” och jag gick raka vägen till hotellet för att läsa den, så det ska jag göra nu. Jag är alldeles slut efter ett par timmar på golvet. Jag har lyssnat på Jonas Gardell och Jonas Karlsson (tema Jonas?) och det var en fröjd, för det är verkligen inte lätt att ta sig fram bland montrarna. Ska jag göra några fler bokinköp bläddrar jag nog i böckerna på mässan och klickar hem dem från nätet. Jag klarar inte alla dessa köer!

/JoK

Skvaller

Jag tycker det är dåligt med skvaller och snackisar. Igår hörde jag ett miniskvaller i korridoren mellan svitfesterna, men det känns så obetydligt och ägde dessutom rum på Manilla (jag hade gått hem alldeles för tidigt, så jag missade det) tidigare i höst, när kvinnlig författare och kritiker fick örfila manlig kulturpersonlighet då han blev lite väl närgången.

De stora skandalerna lyser med sin frånvaro. Då är jag ändå nykter och kan registrera allt. Men jag är inte lika perceptiv som Alice Eggers på Aftonbladet. Ska kolla om hon har något skvaller.

Eller så köper jag Svensk Damtidning, den är vital vad gäller skvaller.