Märkligt stort tema på Bok & Bibliotek 2010

I år är, som bekant, bokmässans tema Spanien. Förra året var temat Lettland, året innan Estland. Vad blir då temat för nästa år?

Jo, Afrika.

Afrika?!

Jag är medveten om att Bok & Bibliotek har haft alla möjliga teman genom åren; yttrandefrihet, mångkultur, brittisk litteratur och nederländsk och flamländsk litteratur. Min poäng: temat har inte alltid varit ett land.

Men aldrig under mässans 25 år har de haft en hel kontinent som tema. Och jag tycker att det är typiskt att det är just Afrika som liksom buntas ihop som en enhet. För det gör det så ofta. Slarviga tv-redigerare klipper ihop Tanzaniareportage med Amadou och Mariam (från Mali) i bakgrunden. Vem skildrar Sverige, med säg, Stereo Total som musikalisk bakgrund? Den styvmoderliga behandlingen av Afrikas kontinent signalerar att det är ungefär same the same om författaren kommer från Sydafrika, Uganda, Tunisien eller Kongo.

Vi diskuterade det där i går och drog slutsatsen att man måste ha valt hela Afrika på grund av att det finns så få översatta titlar från många Afrikanska länder. Inget afrikanskt land hade tillräckligt med översatt litteratur, den första boken i Somalia trycktes exempelvis först 1972.

Likväl: varför valde man då inte exempelvis Tunisien eller Sydafrika?

Hursomhelst: det ska bli oerhört spännande att få ta del av den afrikanska litteraturen nästa år. På rak arm kan jag inte komma på mer än en handfull , eventuellt två (fulla händer), afrikanska författare.

/JoK

5 reaktion på “Märkligt stort tema på Bok & Bibliotek 2010

  1. Ah, haftigt! Det skulle verkligen vara sjukt kul att kunna vara dar nasta ar…

    Men jag haller med om att temat ar lite val stort, men problemet ar ju som du sager – antalet forfattare som blivit sa stora att de blivit oversatta ar tyvarr alldeles for fa, inte alla lander har en Tar Ben Jelloum som faller omvarlden pa lappen, aven om det finns manga som tilltalar inom landerna.

    Kanske detta kan inspirera nagot svenskt forlag att fokusera mer pa Afrika?

  2. Jag håller med. Men samtidigt är ju årets tema spanskspråkig litteratur, vilket är ännu större än afrikansk litteratur. I alla fall ur ett svenskt perspektiv.

  3. Pingback: Post bokmässa 2009 « Camillas boklåda

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *